Спомен кућа породице Стојановић

Спомен кућа породице Стојановић, депаданс Музеја Козаре, свечано је отворена 15. маја 2007. године.

Иначе, поменути објекат изграђен је готово у идентичном облику, на мјесту старе породичне куће Гавре и Симе Стојановића из 1893.године. И прије овог старог објекта на том мјесту се налазио првобитни стамбени објекат свештеничке породице Стојановић из 1864. године који ће изгорити у великом пожару 1882. Тај стари објекат који је додјељен Музеју 1960. године и у којем су се налазиле двије изложбе “ Погинули борци Приједора у другом свјетском рату“ и “ Др Младен, живот и дјело“, због своје дотрајалости срушен је 1989. године. Сарадњом тадашње Општине и Завода за заштиту споменика културе БиХ, објекат је завршен у првој фази, тј. озидан и уграђена столарија. Рат, недостатак средстава, а и недовољна заинтересованост појединих фактора,условили су чињеницу да су тек 2006. године издвојена буџетска средства, расписан тендер, те извршена друга фаза санације објекта, односно његов завршетак почетком 2007. године.

Током 2006. и 2007. године обновљени су контакти с наследницима породице Сретена Стојановића, а истовремено и потомцима Стојановића, што је резултирало допуном музејске збирке, историјских и умјетничких експоната везаних за исте. Урађен је идејни и изведбени план те су постављене двије сталне изложбе: „Историјска изложба о породици Стојановић“, с посебним освртом на др Младена Стојановића којем је посвећено више од половине изложбе, а на спратном дијелу изложба „Избор из легата Сретена Стојановића“. Аутор изложби је Радивојац Миленко, директор Музеја, уз сарадњу академског сликара Предрага Марјановића, те кустоса Музеја.
Уз обиље докумената, фотографија и мањих тродимензионалних експоната, изложбу чине и 41 слика (различитих техника), 6 скулптура и 5 рељефа из умјетничког опуса Сретена Стојановића, а једна скулптура већих димензија експонирана је пред објекат. Иначе, стална изложба је конципирана на тај начин да јој се, временом, могу додавати новонабављени експонати и умјетничка дјела.

Треба на крају поменути да су последњи контакти с наследницима породице Сретена Стојановића (гђа Милица Арежина), те члановима породице Стојановић (др.Сретен Била и Младен-Бата Игњатијевић из Београда, те Младен Стојановић из Минхена) резултирали добијањем 290 цртежа и скица, 26 темпера, 57 акварела, 3 бронзане бисте, 6 малих бронзаних портрета, 4 бронзана рељефа мањих димензија, 1 рељеф од гипса, неколико личних предмета Сретена Стојановића и бројним каталозима од прије и послије другог Свјетског рата.

Музеј Козаре ПриједорМени
Музеј Козаре ПриједорАктуелно
  • Ликовна изложба „Пренос“, аутора Марије Јевтић Дајић.

    У уторак, 3. марта 2020. године отворена је  самостална ликовна изложба  „Пренос“, аутора Марије Јевтић Дајић. Овом изложбом отворена је ликовна излагачка сезона за 2020. годину. Праксу да се ликовни садржаји, тј. самосталне ликовне изложбе одређују на основу Конкурса и ранигирања које врши Умјетнички савјет, Музеј Козаре преимјењује од 2015. године, а на конкурс који

    04/03/2020