Збирка Музеј Козаре

Писани документи ХЕМЕРОТЕКА

У састав историјског одјељења улази и Хемеротека у чији састав улазе и сва годишта седмичног јавног гласила ,,Козарски вјесник,, од 1975. године до данас, Информације РЖР Љубија, Целулоза – лист радног колектива целулозе и папира и др.

Тродимензионални експонати

Период након II Свјетског рата

Овај период сачињавају документи који се тичу урбанистичког развоја града, бројна документација о изградњи споменика на Козари, радним акцијама,ОИ, као и грађа прикупљена о Отаџбинском рату.

Период НОР – експонати II свј. рата…

Највећи број експоната и историјске документације управо припада овом периоду који обухвата развитак радничког покрета, оснивање НОО, партизанских јединица, материјале друштвено-економског, политичког и војног карактера. Одјељење посједује врло значајне примјерке оружија, војне опреме, штампе, карата и политичког материјала из НОР-а. Посебно мјесто припада документацији о страдању народа Поткозарја током ИИ непријатељске офанзиве и депортовањем заробљених, од којих је око 12.000 дјеце у усташке логоре смрти. Значајан дио припада Легату Бошка Башкота од 2007. године који се састоји од великог броја фотокопија Архивског одсјека за раднички покрет Крајине, Извјештаји Редарствене области, оружништва НДХ 1941-1944. као и бројна лична преписка, радови и запажања.

Аустријски период и период између два рата 1918-1940

Аустро-Угарски период је заступљен већим бројем докумената из области политике, културе, просвјете, и развоја привредног живота овог краја, као и већим бројем фотографија града, градских породица као и живота у њему.

Фото: док. Укидање босанског језика 1907.
Записници Виле
Мјере против шпањолског грипа
Распоред школа и наставника 1935….
Урбанистички план из 1901.
Прокламација

Турски период

турског и аустроугарског периода

Одјељење посједује добру колекцију турског оружија, неколико стотина оригиналних турских докумената, дио докумената везаних за Велики босанско – херцеговачки устанак 1875- 1878, као и већи број фотокопија везаних садржајем за овај крај.

О МузејуМузеј Козаре Приједор
АктуелноМузеј Козаре Приједор
 • РИМСКИ ВОТИВНИ СПОМЕНИЦИ ИЗ ЉУБИЈСКОГ РУДАРСКОГ ДИСТРИКТА

  РИМСКИ ВОТИВНИ СПОМЕНИЦИ ИЗ ЉУБИЈСКОГ РУДАРСКОГ ДИСТРИКТА     Рударство је у периоду римске управе, на простору данашње Босне и Херцеговине, било једна од најважнијих грана привреде.  У сјеверозападној Босни је вршена експлоатација жељезне руде, нарочито у III вијеку, за вријеме династије Севера и њихових насљедника, иако, први докази о њиховој активности потичу још из

  30/06/2020
 • НАША УМЈЕТНОСТ

  НАША УМЈЕТНОСТ   Чини ми се да је потребно нагласити душу умјетника коју су показале, углавном жене, из нашег народа.   Када се гледа неки ручни рад урађен као дио на одјећи најчешће се одушевимо и задовољимо уопштеним утиском који на нас остави тај дио одјеће, ријетко ко се загледа у све елементе који дају

  30/06/2020
 • Јеврејско гробље на Уријама

   Јеврејско гробље на Уријама   У Приједору је до Другог свјетског рата живјело 57 Јевреја са женама и дјецом.[1] Они у граду нису имали синагогу, нити јеврејску општину, већ зграду подешену за вршење вјерских обреда. По статуту припадали су сусједној јеврејској општини Бањалуке. Никада „Јевреји у овоме граду нису били заступљени у великом броју јер

  30/06/2020